10/13/2006

Bunlari Biliyor muydunuz??


- New York, 26 Temmuz 1788 tarihinde Amerika Birlesik Devletleri'nin 11. eyaleti ilan edildi.

. New York, 1785-1790 yillari arasinda ulkenin baskenti oldu.

-1898 yilinda Brooklyn New York'a baglandi ve bu sayede New York dunyanin en buyuk ikinci sehri oldu.

- New York 62 ilceden olusuyor.

- Sehirdeki caddelerin uzunlugu 6400 mil.

- New York'ta toplam 1.000.000 adet bina bulunmaktadir.

- New york Eyaleti, 50 ada ve bunları anakaraya ve birbirine bağlayan 200 köprüden oluşuyor. · New York eskiden, “Empire City”, “The City”, “Beautiful”, “The Big Town” “Naked City” “The City that never sleeps” isimleri ile anıldıysa da, asıl ismi olan “Big Apple”'ı 1920'li yıllarda şehire ünlü olmaya gelen dönemin jazz müzisyenlerinden almış..

- Nufus 19.000.000 kisi.

- New York Times ilk kez 1851 yilinda basildi.

- New York'un resmi adi "The City of Greater New York".

- New York’un resmi çiçeği “Gül”.

- New York’un resmi hayvani "Kunduz".

- New York’un resmi bocegi "Tahtakurusu".

- New York’un resmi meyvesi "Elma".

- New York’un resmi kiymetli tasi "Lal Tasi"

- New York’un resmi baskenti "Albany".

- New York’un resmi website adresi:
www.ci.nyc.ny.us

- New York’un resmi baligi "Alabalik".

- New York’un resmi kardes sehri "Tokyo".

- New York’un resmi sarkisi, Frank Sinatra tarafindan seslendirilen "New York, New York".

- New York’un resmi kuşu “Blue Bird” denilen ve sadece Kuzey Amerika’da yaşayan küçük, mavi ve oldukça güzel sesli bir kuştur.

- New York belirli yasal haklara sahip 5 borough denilen bolgeden olusuyor. Bunlar sirasiyla, Manhattan, Queens, Brooklyn, Staten Island ve Bronx.

- En yuksek nokta "Mount Moray".

- New York'ta bulunan taksi soforleri 80 farkli dilde konusuyor.

- Sehirde 2 adet havaalani bulunmakta. JFK (John Fitzgerald Kennedy) ve La Guardia.

- Sehir finans, turizm & yayin ve tekstil alanlarinda inanilmaz bir basariya sahip.

- New York'un ust kisimlarinda yer alan "Niagara Caglayani" dakikada 500.000 ton su akitiyor.

- Her yil 35 milyon turistin ziyaret ettigi sehrin otellerinde, 65.000 yatak bulunmaktadir. Turistlerin 28 milyonu Amerikali, 7 milyonu ise diger milletlerden olusmaktadir. Toplam harcama tutarlari ise 14.000.000.000.00 dolar(ONDORT MILYAR DOLAR).

- Dünyadaki en büyük saat kulesi, Brooklyn “The Williamsburg Saving Bank" binasında ki saat kulesidir.

- İnşaatı bittiğinde, dünyanın en büyük katedrali olacak “St. John The Divine” New York’ta bulunmakta. 100 yıldır inşaatı devam etmesine rağmen halen tamamlanamamıştır. Girişte bulunan ve "Cennet Kapıları" olarak adlandırılan devasa kapıları yılda sadece iki kere açılmaktadır. Birincisi Paskalya sırasında, diğeri de "Hayvanları Kutsama" olarak adlandırılan ve Ekim ayının ilk Pazar günü yapılan törenler sırasında, içeri fillerin bile girmesini bile sağlamak için açıldığı söylenir.

- Dünyanın en uzun caddesi , Manhattan'da bulunan Broadway.

- Dünyanın en büyük ikinci el kitap satan kitapçısı, “Strand”, New York Union Square’de bulunmakta.

- Dünyanın ilk gökdeleni “Flatiron” 1902 yılında inşaa edildi.

- Ülkenin ilk Türk hamamı, 1863 yılında Brooklyn’de açıldı.

- Birlesmis Milletler merkezi, 1946 yilindan bu yana New York'ta bulunmakta.

- Carnegie Hall'da ki ilk konserlerden biri 1891 yilinda Peter Ilich Tchaikovsky tarafindan verildi .

- Columbia Universitesi 1754 yilinda "King's College" olarak, Ingiliz Krali 2. George tarafindan kuruldu.

- New York sokaklarinda her yil 200'den fazla film cekilmektedir. 4 mevsim konser, karnaval ve festival sehri olan New York'ta aklimiza gelen onemli gunler:

1. St. Patrick’s day Parade > 17 Mart günü, yeşiller içinde binlerce İrlandalı'nın katıldığı tören. Geçit töreni,5th Ave > 44-86 caddeleri arasında.

2. Easter Promenade> Paskalya’nın olduğu Pazar günü sabah 11’de. Geçit töreni,5th Ave > 44-86 caddeleri arasında

3. Martin Luther King Jr. day Parade > Mayıs ayının 3. Pazar günü, dünyanın en büyük sivil hak savunucusunun anısına, pek çok kilise ve kültür merkezinde tertip edilen konuşmalar, müzik gösterileri. Geçit töreni,5th Ave > 44-86 caddeleri arasında

4. National Puerto Rican Day Parade > Haziran ayının ilk Pazar günü inanılmaz renkli, dans ve müziğe doyacağınız bir gün. 5th Ave > 44-86 caddeleri arasında.

5. Central Park Summer Stage > Haziran ve Ağustos ayları arasında dünyaca ünlü müzisyenlerin parkta ücretsiz verdiği konserler serisi.

6. Metropolitan Opera Parks Concert > Haziran ayi icinde Metropolitan Operasi tarafindan sehrin degisik parklarinda verilen ucretsiz konserler serisi .

7. Lesbian & Gay Parade > Haziran ayı sonunda, cinsel tercih özgürlüğünü savunan eşcinsellerin renkli dünyalarını gösteren tören. Geçit töreni, 5th Ave > 52. cadde ve Christopher caddesi arasında

8. New York Jazz Festival > Haziran ayi sonlarinda verilen 200'den fazla jazz konser serisi.

9. New York Shakespeare Festival > Haziran sonu - Eylul .

10. Bryant Park Free Festival > Haziran - Ağustos ayları arasında ücretsiz dans gösterilerini, dev ekranda siyah-beyaz filmleri, müzik gösterilerini, tiyatroları izleyebileceğiniz ücretsiz festival.

11. Macy’s Fireworks Display > 4 Temmuz kutlamaları sırasında izleyebileceğiniz en güzel havai fişek gösterileri. Geçit töreni, East River > 23-42. caddeleri arasında

12. New York Philarmonic Concerts> Temmuz sonu - Ağustos başı, parkta piknik yaparken ücretsiz dinleyebileceğiniz dünyadaki en iyi philarmonic orkestralardan biri.

13. Macy’s Thanksgiving Day Parade> Şükran günü kutlamalarının 75 yıldır tartışmasız 1 numaralı ismi, yüzlerce devasa boyuttaki balonları birarada görebileceğiniz tam bir şölen. Bazı insanlar bir gece öncesinden balonları daha şişirilirken, çocuklarını alıp Upper West Side'a gidip bu heyecan verici olayı izlemeye gidiyor. Geçit töreni, Central Park West ile Herald Square arasında.

14. Christmas Tree Lighting Ceremony > Noel'den kısa bir süre önce, Rockefeller Center buz pistinde bulunan devasa cam ağacının ışıklandırılma töreni. Binlerce insanın katılımı ve dünyanın en ünlü müzisyenlerinin verdiği ücretsiz konserlerle buz pisti yeni yılı karşılamaya hazırlanıyor.

15. Chinese New Year> 21 Ocak – 19 Şubat arası şehirde yaşayan Çinliler'in renk cümbüşü içindeki kutlamaları, dragonlar, balonlar, havai fişek gösterileri size bir anda Çin'e mi geldim yoksa hala New York'tamıyım sorusunu sordurabilir. Bizden söylemesi... Geçit töreni, Chinatown.

16. Empire State Building Run Up > Şubat ayı başında 86 kat, 1575 merdiveni çıkmayı göze alan koşucular, ortalama 12 dakikada zirveye ulaşıyorlar.

17. Cherry Blossom > Japonca Sakura denilen, kiraz ağaçlarının çiçek açtığı dönem olan Nisan ayında, Brooklyn Botanical Garden ve Sakura Park'ta bu muhteşem doğa olayını izlemek eminiz herkese keyif verecektir. Sakura Park'ta bulunan 2000'den fazla kiraz ağacı, New York'ta yaşayan Japonlar tarafından şehire hediye edilmiştir.

18. Village Halloween Parade 31 Ekim > 6th Avenue, Greenwich Village'de ki Spring & Broome caddeleri arasinda yer alan ve 1.5 milyon izleyici, 38 cesit muzik, binlerce kostumlu insanin katildigi, Rio karnavali kadar olmasa bile, New York'ta eglencinin belki de en coskulusunu yasayacaginiz, kacirilmamasi gereken bir solen. Gecen yilin resimlerine bakmak isterseniz, iste size resmi New York Hallowen sitesinin web adresi: http://www.halloween-nyc.com/

No comments:

Post a Comment