7/25/2006

Central Park


New York'ta en cok begendigin yer nereleri diye sorulsa, herhalde listenin en basinda "Central Park" gelirdi. Sehrin gobeginde yer alan bu inanilmaz guzellikteki parki ilk gormeye gittigimde kayboldugumu soylesem inanmazsiniz, meger hem Monaco, hem de Vatikan'dan bile buyukmuste haberim yokmus. 59. caddede baslayan, 110. caddeye kadar uzanan bu insan emegi ile yapilan ve 340 hektar alana yayilmis park, 1830 larda endustriyel devrim ile kalabaliklasan sehire, bir nebze nefes aldirmak icin yapilmis. O zamanlar, - inanilmasi zor ama-, insanlar yesil ihtiyaclarini karsilamak icin mezarlik ziyaretine giderlermis. Sagolsun Frederick Law Olmsted ve Calvert Vaux insanlarin mezarlik disinda da gidebilecekleri bir yer olsun demisler ve 20 yil suren siki bir calisma sonucunda Central Park ortaya cikmis.

Central Park'in icinde yok yok; Metropolitan Sanat Muzesi Muzesi, Dogal Tarih Muzesi, tenis kortlari, golleri, basket sahalari, kosu alanlari, konser alanlari, tiyatrolar, cesmeler, piknik alanlari, hayvanat bahcesi, buz pisti, cafeler, restaurantlar, kriket alani, hatta hapishane bile var (su anda bu amacla kullanilmiyor ve son dedikoduya gore Starbucks satin almis bu kucuk alani ve artik icinden de servise basliyacakmis). Yazlari "New York Philharmonic", "Metropolitan Opera", "Summer Stage" ucretsiz konserleri, "Shakespeare in the Park" tiyatro serileri, Sheep Meadow isimli alanda mayolari ile guneslenenler, Road Runner isimli kosu grubunun haftasonlari, meshur New York Maratonu icin organize ettigi hazirlik kosulari, kislari, buz pistinde kayanlari izlemek, sairler yolunda yuruyus yapmak seceneklerin sadece bir kismi.

Bu arada meshur park, yaklasik 202 adet filme de ev sahipligi yapmis. "You"ve got mail", "An autumn in New York", "Ghost", "Devil's Advocate", "Breakfast at Tiffany's", "Friends", "Sex and the City", "Keeping the Faith", "When Harry Met Sally" ilk aklima gelenler.

Senede 25 milyon kisiye kucaklarini acan Central Park'a yolunuz duserse bekleriz efendim.

Saglicakla kalin,

VIDEO : U2 solisti Bono ile Central Park'ta yapilan roportaj

3 comments:

  1. daha dun o canim parkta cimenlere yayildim kitabimi okuyup, sigarami ictim.. benim de burada en sevdigim yerlerden biridir central park..

    ReplyDelete
  2. aaa Dilayra ben seni Ankara'ya dondun saniyordum. Zeynep'in sitesindeki linkten gormustum siteni, ve sessiz sessiz bir sekilde & begeni ile takip ediyordum.

    Madem buralardaymissin vaktin varsa goruselim, derim. Sen ne dersin?

    ReplyDelete
  3. Anonymous7/26/2006

    uhuuuu uhuuuuu aglamak istiorummmm uhuuu beni de alinnnnnnnn

    ReplyDelete