8/03/2006

New York'ta Taxi ile yolculuk

New York'a gelipte taksilerine binmemek olur mu? John F. Kennedy Havalimani'na indiginiz andan itibaren, sizi sevdiklerinize kavusturacak bu araclar silsilesi, adeta gelenleri kucaklar derler. Eskiden soylenseydi tepkim "kucaklamak mi, cin iskencesi demek istedin herhalde" derdim cunku yillar once, bu taksiler oldukca eski araclardan olusuyordu ve arka taraftaki yolcularin oturdugu alan oldukca dar idi. Gecen yillar sadece beni degil, gelen pek cok ziyaretciyi sasirtti ve Darwin'in evrim teorisi gibi New York taksileri yavas ama kararli bir degisim surecine girdi. Daha yeni araclarin kullanildigi, daha rahat koltuklara, bazilarinda mini televizyonun dahi bulundugu, daha guleryuzlu soforlerin olustugu taksiler cogalmaya ve New York'lular sehir ici kisa seyahatlerinde daha bir nefes almaya basladilar. Ustelik korkulanin aksine fiyatlar el yakan cinsinden degil; Acilis Fiyati : $ 2.50. Taksimetre fiyati $ 0.40 olarak devam ediyor. Gece saat uygulamasi aksam 8 ile sabah 6 arasi, ve taksimetre fiyati bu kez $ 0.50 oluyor. Eger JFK havaalanindan direkt geliyorsaniz fiyat fikslenmis durumda ve taksimetrenin islemesine gerek yok. Fiks fiyat $ 45.00 + tip. Turkiye'de ki uygulamanin aksine, burada mesafe ne olursa olsun, inerken tip vermeniz bekleniyor. Genelde havaalani en uzun mesafe oldugundan bu $ 4.00 ya da $ 5.00 olarak degisebiliyor. Sehir icin ulasimlarda $ 1.00 ya da $ 2.00 olabiliyor bu rakam.

Merakli olusum mudur, ya da New York'a gelen herkesin bir hikayesi oldugunu dusunmem midir bilinmez ama eger yanliz seyahat ediyorsam mutlaka bindigim taksinin soforunu lafa tutar ve yasadigi ilginc seyleri anlatmasini rica ederim. Bazen oyle kulturlu, oyle degisik milletten insanlar ile karsilasiyorum ki , indigimde hayatin ne buyuk surprizler ile dolu oldugunu fark ediyorum. Kimi zaman turk oluyor, kimi zaman hintli, kimi zaman bir kadin, kimi zaman bilge biri oluyor karsimda ki ve anlatacaklari hic bitmiyor. Dediklerine gore sasiranlar sadece yolcular degil, soforlerde ayni saskinligi yasiyor, bazen oyle degisik insanlarla, oyle degisik tekliflerle karsilasiyorlar ki kendileri bile bunun bir kamera sakasi olup olmadigini sorguluyor.

Yasadiklarini paylasma istegi oyle bir noktaya gelmis ki, birbirleri ile paylasmak yerine, websitesi acmislar. Sadece kendileri degil, yolculari da onlarin bu heyacanina katilmis ve dunyanin dort bir tarafindan New York'u ziyaretine gelen insanlarin yasadiklari taksi maceralari artik burada kayitlara gecmis.

Vaktiniz oldugunda websitelerine bir goz atin isterseniz, oldukca etkiliyeci hikayeler var.

Guvenli yolculuklar efendim,

New York Muhtari

No comments:

Post a Comment