6/10/2007

Washington D.C.'de ne yapilir??


Yaziya baslamadan once itiraf etmem gereken bir sey var, ben D.C.'de yasarken bir an once New York'a tasinacagim gunun hayalleri ile yasar, ve bu sebeple oradan bir turlu haz almazdim. Bunda kismen orada hic arkadasimin olmamasinin buyuk etkisi var tabi ki. Benim gibi arkadas canlisi bir insan iseniz, yasanilan eziyet kat kat artmasi kacinilmaz oluyor. Bir de simdi ki kadar girisken degildim, ne de olsa yerini yurdunu birakip yabanci bir ulkeye gelmisim, insan haliyle daha bir cekingen oluyor, kimin neyi, kimin fesi derken insanlara daha bir cekinerek yaklasiyor. Son gunlerime dogru cok guzel arkadasliklar kurmustum ama New York'un yollari tastan, sen cikardin beni bastan diyerek valizleri toplamaya karar vermistim daha onlari tanimadan.

Aradan tam 6 yil gecti, sanirim biraz ben degistim, biraz Washington D.C.

Gecen hafta bir zamanlar tasinmak icin gun saydigim sehir, gozume nasil sirin gozuktu anlatamam, pazar gunu butun gun yagmur yagmasi bile moralimi bozmadi. Cumartesi muhtesem bir hava esliginde, saatlerde yurudukten sonra , oyle bir noktaya geldik ki kardesimle, dogru yerdemiyiz sorularina, "Guven bana" diyerek gecistirdigimde gun batmaya ve bizim gidecegim Dupont Circle'dan epey bir uzaklasmaya baslamistik. Yoldan gecen birine "Haritada bulundugumuz yeri gosterirmisiniz?" sorusuna , "burasi haritada yok, elinizdeki haritanin cok disindasiniz." yanitini alinca gulmekten ne diyecegimi bilemedim. Sonrasinda her cumlenin basinda, kizkardesim "guven bana" sozumu hatirlatarak dalga gecti.



Benden simdilik bu kadar... simdi is zamani.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Asagida daha once baska bir sitede yazdigim DC yazisinin kopyasi var. (Daha once pek cok siteye gittigim yerler ile ilgili yazilar yazardim, hatta iki yarismada yazdigim yazilarla Yunanistan ve Prag seyahati kazanmistim, hey gidi gunler)
------------------------------------------------------------------------------------------------
Washington D.C.
Amerika denilince akla ilk gelen görüntü New York'daki ünlü Özgürlük Anıtı ise ikincisi de beyaz kubbeli yapı olarak da tanınan ve deyim yerindeyse Amerika'nın alamet-i farikası olarak bilinen Washington D.C.'deki "Capitol Hill" dir.

Amerika Birleşik Devletleri'nin parlamentosu olarak tanımlayabileceğimiz bu yapı, genel yanılgının aksine, Amerika devlet başkanlarının ikamet ettiği "Beyaz Saray"dan tamamıyla farklı bir binadır. 'Capitol Hill'e, Beyaz Saray'a, Washington Anıtı'na, duvarlarında demokrasi tarihini etkileyen yazıları ile Lincoln Memorial ve Jefferson Memorial'a ev sahipliği yapan Washington D.C. Amerika'da bir eyalete bağlı olmayan tek şehirdir. Columbia bölgesinde (D.C. , District of Columbia) bulunan bu şehir A.B.D.'nin başkenti olduğu için özerk bir yapıya sahiptir.

Capitol Hill ile Washington Anıtı arasında uzanan ve The National Mall adı verilen alan, içinde barındırdığı müzeleri, galerileri ve botanik bahçesi ile adeta dünyanın ve insanlığın gelişimini bir çırpıda size anlatacakmış gibi durur. Bu alandaki müzelerde, Ay'dan getirilen bir taşa dokunabilir, dünyanın en büyük canlıları olan dinazorlarla tanışabilir, kataloglardan görmeye alışık olduğunuz resim ve heykel ustalarının eserlerinin orijinallerini yalnızca 30 cm mesafeden inceleyebilirsiniz.

"The National Mall"dan Washington Anıtı'na oradan da "Lincoln Memorial"a uzanan ve bir zamanlar savaş karşıtı en büyük gösterilere tanık olan Washington D.C. meydanlarında bugün yeşillikler içerisinde yürürken size eşlik eden sincapları görebilirsiniz. "Lincoln Memorial"ın merdivenlerinde yürürken kulağınıza çalınan Martin Luther King'in "I have a dream... " diye başlayan o ünlü konuşması, "Forest Gump" filminde Tom Hanks'in konuşma yaptığı havuzu, pek çok ajan-savaş romanlarında okuduğunuz meşhur "Pentagon"u, bir piranha ya da köpek balığını besleyebileceğiniz "National Aquarium"u ile Washington, gündüz olduğu kadar gece de kendisini ziyaret edenlere cömert davranan bir şehir...

New York'tan gelen ünlü müzikallerden tiyatrolara, açık hava konserlerinden, küçük latin - reggae - jazz kulüplerine kadar pek çok seçenek Amerikalılar'ın deyimiyle "D.C."de sizleri bekliyor olacak. Hızlı yaşamı seven MeZUN'lara tavsiyemiz Georgetown'ı ve Adams Morgan'ı görmeden gitmemeleri. Bunların yanısıra ülkenin önde gelen saygın üniversitelerini de bünyesinde barındıran Washington D.C., akademik açıdan da ayrı bir çekiciliğe sahiptir.

Potomac Nehri'nin ikiye ayırdığı Washington DC, Capitol Hill, Beyaz Saray, Senato Binaları, diğer idari birimler, FBI, NASA ve The National Mall'u içeren DownTown; eğlence ve alışveriş merkezlerinin yer aldığı Georgetown ve Adams Morgan; geniş parkları ile ünlü Rosslyn gibi bölgelerden oluşmaktadır. Potomac Nehri üzerindeki küçük Theodore Roosevelt Adası Roosevelt'in anıtına ev sahipliği yapar.

Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ise 2525 Massachusetts Avenue, NW, Washington DC 20008 adresinde, Georgetown ile Adams Morgan'ın hemen hemen ortasındaki ünlü Dupont Circle'a çok yakın bir yerdedir. Büyükelçiliğimiz hakkında daha ayrıntılı bilgiyi web sitelerinde
bulabilirsiniz.

DownTown

Washington DC'nin gündüzleri en işlek bölgesi olan DownTown çok sistemli bir cadde ve sokak düzenine sahiptir. Ayrıntılı şehir haritası için yukarıdaki haritanın üzerine tıklayınız.

ABD'nin diğer kentlerinden Washington DC'ye gelirken treni tercih ettiyseniz, ineceğiniz Union Station adlı büyük gar sizi adeta Washington DC'nin kalbine ulaştırır.

Ulaşım

Washington D.C.'de, özellikle de DownTown bölgesinde seyahat edecekseniz araba kullanmak yerine metroyu tercih etmeniz yerinde olur. Gelişmiş metro ağıyla pekçok bölgeye kolaylıkla ulaşmanız mümkündür. Jeton gişelerinden ücretsiz olarak edinebileceğiniz metro haritaları metrodan verimli bir şekilde yararlanabilmenizi sağlayacaktır.

Metro ağına destek olarak belirli bölgelere yönelik Metrobus adı verilen gelişmiş bir otobüs sistemi de mevcuttur. Metro ve otobüs kadar ucuz olmamakla beraber taksi de çok çaresiz kaldığınızda kullanabileceğiniz bir ulaşım şeklidir. Ancak burada unutmamanız gereken nokta, yazılı bir kural olmamakla beraber, taksi şoförüne taksi ücretinin %15'i kadar bahşiş vermeniz gerektiğidir.
Metro, otobüs ve tren seferlerinin zaman çizelgesi ile ilgili bilgiyi +1 (202) 637-7000 numaralı telefonu arayarak Metro Information servisinden alabilirsiniz.
Metro (Subway)Metro ile hafta içi sabah 05.30'dan geceyarısına kadar, haftasonları ise sabah 08.00'den geceyarısına kadar seyahat edebilirsiniz (Cuma ve Cumartesi geceleri metro kapanış saati 02.00'a kadar uzar).

Yoğun saatlerde tüm hatlarda 3 ile 6 dakikada bir gelen metro; diğer zamanlarda 6 ile 12 dakikada bir servis yapmaktadır. Her istasyonda gidilebilecek hatları ve ücretlerini gösteren büyük renkli haritalar mevcuttur. Washington Metro'sunda sabah 05.30-09.30, akşam ise 15.00-20.00 saatleri arasında normal ücreti öder, diğer saatlerde ise indirimli olarak seyahat edersiniz. Belirtilen saatlerde 3 mile kadar olan mesafelerde $1.10 olan taban ücret, mesafeye bağlı olarak $3.25'a kadar çıkabilmektedir. İndirimli saatlerde ise 7 mile kadar olan mesafeler için $1.10, 7-10 mil arası mesafeler için $1.60, 10 milden fazla mesafeler için ise $2.10 ödemeniz gerekir. Metro'yu gün içinde sık kullanacaksanız, $5 vererek alacağınız One-Day-Pass ile tüm yönlerde istediğiniz kadar seyahat edebilirsiniz.

Otobüs
Metroya destek olarak hizmet veren Metrobus sistemine bağlı otobüslerde geçerli kartınız yoksa yanınızda tam bozuk para (normal hatlarda $1.10, ekspres hatlarda $2.0) bulundurmayı unutmayın, çünkü otobüs sürücüleri para üstü vermemektedirler.

Tren

Bütün trenler Union Station'dan kalkar. Buraya metro veya taksi ile ulaşmak mümkündür. Union Station'daki iki tren şirketi hakkındaki bilgiler:
Firma Adı Adres Telefon URL
Amtrak 50 Massachusetts Ave., NE +800-872-7245 http://www.amtrak.com
MARC 50 Massachusetts Ave., NE +800-325-7245 http://www.mtamaryland.com

Trafik Kuralları Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Gezilecek Görülecek Yerler
Washington'da gezip görebileceğiniz birçok yer olduğu için seyahat planınızı bunu gözönüne alarak yapmanızda ve yeterli zaman ayırmanızda fayda var. Washington'da görülmesi gereken en popüler turistik yerler hakkında detaylı bilgi edinebilmek için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz. ABD'nin başkentindeki gezinizde size iyi eğlenceler...
Arlington National Cemetery
Federal Bureau of Investigation
Ford's Theatre
Jefferson Memorial
Korean War Veterans Memorial
Lincoln Memorial
National Mall
Smithsonian Institution
Hirshhorn Museum and Sculpture Garden
Kreeger Museum
National Gallery of Art
National Museum of African Art
National Museum of American Art
National Museum of Women in the Arts
National Museum of American History
National Museum of the American Indian
Phillips Collection
Pentagon
Union Station
U.S. Capitol
Vietnam Veterans Memorial
Corcoran Museum
Washington Monument
Washington National Cathedral
White House
National Zoo
Bureau of Engraving and Printing
Capital Children's Museum
National Air & Space Museum
National Aquarium
National Archives
Holocaust Memorial Museum
West Reflecting Pool

GECE HAYATI
Washington geceleri, New York'taki kadar olmasa da her türden eğlenceyi bulabileceğiniz türden renkli ve canlıdır. Ağırlıklı olarak Adams Morgan ve Georgetown bölgelerinde yoğunlaşan bar ve gece kulüplerinin hepsi hakkında bilgi sağlamak güç olsa da, "Washington Gece Hayatı" çizelgemizin bu konuyla ilgilenenlere çok yararlı olacağına inanıyoruz. Washington'da gece dışarı çıkmadan önce popüler eğlence merkezleri hakkında temel bilgileri içeren listemize mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz:
Washington DC Havaalanları

Washington DC'de biri ulusal diğeri de uluslararası nitelikte sivil hava trafiğine açık iki adet havaalanı mevcuttur. Bunlar Ronald Reagan Washington National Airport (DCA) ve Dulles International Airport. Bunların dışında Washington'a yaklaşık 40 dakika uzaklıkta BWI (Baltimore Washington International Airport) adlı bir diğer uluslararası havaalanı da mevcuttur. Ancak bu havaalanı uzaklığı nedeniyle önerilmemektedir.

Havaalanları hakkındaki genel bilgiler, terminal planları, ulaşım ve hangi havayollarının bu merkezlere uçtuğu ile ilgili bilgiler için ilgili havaalanı linkini tıklayın.


6 comments:

  1. Anonymous6/10/2007

    2 comments

    Ayyy... Washington DC'ye giderken araba kullanıyordum ve sürekli bu parçayı dinliyordum birde time to say good bye. Bu şehri çok beğenmiştim nedenlerinden biride sanıyorum fransiz mimarlar tarafından yapılması ve Paris havası estirilmesi...!!!
    istanbula gelmene az kaldı....:-)))
    selamlar...
    arzu

    ReplyDelete
  2. Anonymous6/10/2007

    Ohhh muhtarim cok guzel gezmissiniz, icinize sinsin...kacaksin falan ama afffettirdin kendini:)) elinize saglik:)

    ReplyDelete
  3. Muhtarcım,
    İşte böyle bir yazı ile New York'u anlatmıştın (gerçi o yazı daha uzundu), o günden beri seni okuyorum.
    Çok güzel, eline sağlık.:)

    ReplyDelete
  4. A Cup of caffein,

    saka gibi ben de turist omer gibi gittigimdenmidir bilmem, bu sefer cok begendim :-))

    Elif, DC'yi ben komsu kapaisi yaptim, elbet bir baska sefere tanismak nasip olur. resimleri begendigine sevindim.

    Ekmekcikiz, aslinda bu yogunluk olmasa sirf yazi yazmak istiyorum ama hem okul, hem is butun enerjimi aliyor, fotograflar ise tam tembel isi gibi geliyor :-)) allahtan begenen cikiyor da, blogu acik tutuyorum, yoksa ne olur hali bilmem :-))

    guzel sozlerin icin tekrar tesekkurler

    ReplyDelete
  5. Merhabalar,

    Once sag sutundan pek cok yer gezdiginizi sonra da yazinizin arasindaki nottan pek çok gezi yazisi yazdiginizi hatta odüller kazandiginizi ögrenince sizi www.geziyorumlari.com adresindeki Gezi Yorumlari sitesinden haberdar etmek ve sizi aramizda gormekten mutlu olacagimizi belirtmek istedim.

    Daha önce yazmis oldugunuz gezi yazilarini sizin adiniza ekleyebiliriz. Olur derseniz geziyorumlari@geziyorumlari.com adresinden bana ulasmaniz yeterli.

    Selamlar,
    Serkan

    ReplyDelete
  6. Sevgili Serkan,

    Sitenizden haberdar ettiginiz ve nacizane yazilarimi kullanmak icin davetinize tesekkurler. Sanirim okul bitene kadar sadece kendi sitemde yazmaya devam edecegim, okul bittiginde ve umuyorum daha fazla vaktim oldugunda teklifinizi yeniden gozden gecirecegimden emin olabilirsiniz. Altindan kalkamayacagim seyler icin soz vermekten pek hoslanmadigimdan boyle bir cevap yazmak durumundayim, umuyorum anlarsiniz.

    Tekrar tesekkurler efendim.

    ReplyDelete